Tiomila i Örebro 2022

2022 kommer Tiomila att arrangeras i Örebro.

- Örebro Skidstadion och terrängen runt Ånnaboda har allt som krävs för ett riktigt bra och orienteringsmässigt utslagsgivande Tiomila. Vi ser verkligen fram emot detta, säger Stefan Blomgren, ordförande i Hagaby GoIF som tillsammans med Almby IK är huvudarrangörer av Tiomila.

Föreningen Tiomilakavlen ligger långt fram i att utse av kommande arrangörer. För någon månad sedan utsågs arrangören av 2023 (Skellefteå), och nu står det alltså klart att Tiomila 2022 kommer att avgöras i Örebro.
Detta närmare bestämt vid skidstadion i Ånnaboda.

- Det finns ett stort intresse för att arrangera Tiomila, och att vi ligger så långt fram i planeringen av kommande arrangörer skapar en stor trygghet både för oss i Tiomilaföreningen, men givetvis även hos de lokala arrangörerna. Det gör också att vi från centralt håll kan arbeta med att utveckla arrangemanget ytterligare, säger Föreningen Tiomilakavlens Lasse Gerhardsson.

Varför passar Örebro och Ånnaboda så bra som Tiomilaarrangörer?

- Örebroarna är vana vid stora arrangemang. Att vi använder en befintlig arena, i detta fall Ånnaboda, gör att exempelvis logistiken underlättas väldigt mycket. Sen har de ju en fullständigt fantastisk orienteringsterräng. Detta kommer att bli riktigt bra, säger Gerhardsson.

Noterbart är att så sent som i september arrangerades SM-stafetterna vid Ånnaboda skidstadion i Örebro.

- Det är fem år till dess att vi ska arrangera Tiomila. Det händer mycket i skogen på fem år. Och här finns ett otroligt bra kartmaterial. Det finns mycket bra orienteringsterräng i samtliga väderstreck ifrån Ånnaboda och vi har ännu inte bestämt vilka områden vi ska nyttja för Tiomila, men oavsett vad vi väljer kan utmanande orientering garanteras, säger Stefan Blomgren, ordförande i Hagaby GoIF och får medhåll av Almby IK:s ordförande Lasse Lundberg:

- Vårt mål är att erbjuda sportsligt rättvisa tävlingar i tuff Kilsbergsterräng men också en professionell upplevelse för alla besökare.

Noterbart är att båda huvudarrangörsföreningarna Hagaby och Almby har vunnit Tiomila. Hagaby vann 1975 och 1976, och Almby IK 1985.

Fyra och ett halvt år återstår till det är dags för tävling; hur startar ni upp arbetet?

- Vi kommer att hålla detta i en liten krets under säg de två första åren. Man ska komma ihåg att vi arrangerade samtliga SM-tävlingar i Örebro län under 2017 och många i distriktet har jobbat hårt med det. Under den inledande tiden kommer vi se till att träffa avtal med berörda parter och att bestämma vilka terrängområden vi ska nyttja under Tiomilahelgen, men det dröjer innan det till exempel är dags att rita kartor och lägga detaljerade banor – det hinner hända mycket i skogen på fem vintrar. Vi känner oss trygga i jobbet som väntar framöver, säger Blomgren.

Ånnaboda Skidstadion är en arena som ofta står som värd för stora arrangemang. 2015 var det bland annat SM-veckan, tävlingar som direktsändes i Sveriges Television:

- Att vi använder en befintlig arena är något som vi kommer att ha stor nytta av. Infrastrukturen finns redan på plats. Här finns el, fiber, vatten, avlopp, vägar och ytor, förråd, expeditionsutrymmen, boende och serveringar. Viss anpassning till Tiomila kommer att behövas, men majoriteten av det som vi kommer att behöva under Tiomila finns redan på plats. Och; vilket är väldigt viktig; vi har nära samarbete med såväl Ånnaboda-Storstenshöjden som med Örebro kommun som är positiva till att stora arrangemang som Tiomila arrangeras i regionen, säger Blomgren.

2018: Nynäshamn

2019: Östra Göinge

2020: Upplands-Bro

2021: Valdemarsvik

2022: Örebro

2023: Skellefteå