Om 10Mila
Senast uppdaterad:
Detta är 10Mila
Tiomilakavlen i orientering – ett av svensk idrotts starkaste varumärken och orienteringssportens stora budkavleklassiker sedan starten 1945. Här gör världseliten upp om årets mest prestigefyllda budkavle; lite längre bak i fältet kämpar de många orienterarna, på samma banor som världseliten, för att slå grannklubben.
Kärnan i 10MILA är och förblir orienteringsbudkavlen med sina tre klasser: herrar, damer och ungdomar. 10MILA genomförs i slutet av april eller i början av maj varje år, med start vid lunch på lördagen och avslutning under söndagsförmiddagen.
10Milas grundpelare
- Tiomila ska över tid erbjuda den bästa terrängen landet har att erbjuda, tolkad av de bästa kartritarna och med banor som utmanar. Tiomila ska inspirera till skogsorientering och erbjuda spännande tävlingar även för publik, ledare, media och samarbetspartners.
- Tiomila är vårens stora orienteringsfest som pågår under ett dygn, från dagsljus, i skymning, i mörker, till gryning; där tävlas i tre klasser: damer, herrar och ungdomar. På den tillfälliga arenan som byggs upp varje år erbjuds modern infrastruktur och skapas en viktig samlingsplats för orienteringsklubbarna.
- Tiomila ska fortsätta att vara en katalysator för orienteringens utveckling, både vad gäller det sportsliga och genom att ligga i framkant vad gäller ny teknik.
- Tiomila vill vara en viktig sammanhållande kraft för orienteringssporten där laganda, gemenskap och kollektiv ansträngning ska locka till pulshöjande utmaningar och glädje, oavsett ålder och kön.
Historia
Det första 10Mila ägde rum redan 1945 och var den första mångmannakavlen i orienteringshistorien. Sedan dess har tävlingen genomförts varje år med undantag endast för 1962 då den ställdes in på grund av en gulsots-epidemi. Det första året deltog 66 lag i kavlen som gick från Uppsala till Enebybergs IP.
Redan det andra året hade 10Mila deltagande lag från hela landet och 1950 var tävlingen internationell. 1981 bröt man vallen för 500 deltagande lag. I dag har 10Mila blivit en institution i internationell orientering med samma höga status som VM.
Under de gångna 60 åren har 10Mila varit först med mycket
- 1970 var 10Mila först med ett sammanhållet tävlingscentrum (TC)
- 1992 var 10Mila först med löpande elektronisk redovisning av resultat
- 1995 var 10Mila först i kavlesammanhang med elektronisk stämpling
- 2003 var 10Mila först med storbildsskärm på TC
- 2005 var 10Mila först i kavlesammanhang med GPS-tracking
- 2006 var 10Mila först med att direktsända hela herrkavlen i TV
- 2011 var 10Mila först med resultat i smartphone-appar
GPS-tracking och bevakning
Under 2005 års 10Mila infördes för första gången GPS-tracking, som ett led i att göra orienteringen tillgänglig för en bredare publik. Löparna utrustades med en GPS-sändare som kontinuerligt angav deras position. Det här möjliggör att visa förlopp och analyser av etapper som grafik i TV-produktioner eller på storbild. Med ny teknik inom TV-produktion ökar också möjligheterna att sända från kontroller ute i skogen utan att produktionskostnaderna blir skyhöga, vilket borgar för mer intressanta utsändningar.
10Mila bevakas regelmässigt av ackrediterade sportjournalister från hela Norden. Inför 2006 utökades mediabevakningen, med bland annat direktsändning av hela herrkavlen i TV-kanalen Sportexpressen.
Damkavlen
Damkavlen infördes 1977 och springs över fem sträckor. I dag har den vuxit till närmare 400 deltagande lag från hela Norden och anses vara den finaste budkavle ett damlag kan vinna.
Ungdomskavlen
Sedan 1992 har 10Mila haft en ungdomskavle. Den har fyra sträckor och springs av ca 400 mixade lag med deltagare i åldrarna 12 till 16 år. Den äger rum mitt på lördagen.